top of page

Ako pripraviť deti na fotenie

Ja ako fotografka som už navyknutá na rôzne typy detí. Niektoré sú živé a hravé, iné sa boja a plačú, niektoré neposedia ani na sekundu alebo sa odmietajú fotiť. S každým dieťaťom sa však dá spolupracovať. Viem, že takéto veľké fotenie môže byť stresujúce. Rezervovali ste fotenie, vybrali oblečenie, pripravili ste seba a dokonca dotiahli aj manžela, ktorý celý mesiac odmietal. Chcete, aby to bol zábavný zážitok a napokon vznikli úžasné fotografie a preto vám ukážem zopár tipov, ktoré vám môžu pomôcť.



Tipy na prípravu detí na fotenie:

Uistite sa, že sa vaše deti cítia komfortne v tom, čo majú na sebe. Ak vaše dieťa nenávidí to, čo ste mu obliekli, to sa na fotkách veľmi rýchlo prejaví. Môže to síce znamenať, že fotky budú bez toho rozkošného motýlika alebo spony, ktorú ste na tento deň pripravili, ale verte, že šťastné deti robia lepšie fotografie ako doplnky.



Dajte doma každému najesť. Ani hladné decká ani manžel sa na fotení nebudú príjemne tváriť ani spolupracovať. V Yena studio vás vždy čaká nejaké malé občerstvenie vo forme snackov a nápojov, ale ak máte špeciálne diéty alebo malinké bábätko, je dobré si zopár malých maškŕt priniesť aj sebou.


Ak je fotenie v exteriéri, prineste sebou maškrty i vodu. Pri fotení v exteriéri sa často cestuje autom do prírody. Je lepšie, ak si nabalíte malé drobnosti na jedenie a hlavne veľa vody.



Porozprávajte sa so svojimi deťmi o fotení. Vysvetlite im čo sa bude diať, kto je fotograf a zodpovedzte im potrebné otázky. Informované deti sa budú menej báť samotného diania keď budú doň vedome zapojené. Povedzte im, že to bude zábava a usmernite ich, ako sa na fotení treba správať.


Nechajte svoje dieťa sa prirodzene usmievať! Milí rodičia..toto je veľmi dôležité! Nehovorte prosím deťom, aby sa nasilu usmievali. Takýto úsmev je veľmi neprirodzený, kazí to samotné zábery a deti majú pocit, že to celé je z donútenia. Najlepší spôsob je deti rozosmiať. Povedzte im niečo vtipné alebo spravte dačo zábavné. Ja ako fotografka sa budem snažiť o to isté, vy však lepšie poznáte svoje ratolesti a viete, čo im vyčarí úsmev na tvári.


Nechajte deti, aby boli deťmi. Nechajte ich nech slobodne objavujú a odhalia svoju osobnosť. Toto sa omnoho ľahšie dosahuje v exteriéri ako v ateliéri a preto, ak máte možnosť, voľte takýto typ fotenia.






63 views0 comments
bottom of page