top of page

Ako si vybrať svadobného fotografa v roku 2020

Naše spomienky sú vzácne a jedinečné, nedajú sa však na nikoho preniesť, nikomu odovzdať a časom v našej pamäti úplne vyblednú. Preto je výber svadobného fotografa taký dôležitý. Svadba je nezabudnuteľnou udalosťou nielen pre svadobčanov, ale tiež pre celú rodinu a hostí. Spojenie dvoch milujúcich osôb za zvuku posvätného áno a za sprievodu tých najdôležitejších priateľov a rodiny sa tak stáva udalosťou, na ktorú budú všetci prítomní ešte dlho spomínať.


A čo by to bolo za spomínanie bez fotografií a videí?


Jemné svadobné fotenie na rozkvitnutej lúke

10 dôležitých otázok, na ktoré by ste sa nemali pred fotením zabudnúť opýtať:


Aké fotografie vlastne fotograf bežne fotí? Umelecké? Fotky prírody? Medzi jednotlivými druhmi sú veľké rozdiely a iba málo fotografov sa dokáže špecializovať skutočne na všetko.

Koľko svadieb už fotograf za svoju kariéru odfotil? Svadba je o zachytení skutočných emócií a fotograf by mal prispieť k tomu, že sa hostia uvoľnia a na fotkách sa budú cítiť skutočne komfortne. Niekomu to ide hravo a prirodzene, niekto k tomu potrebuje trochu tréningu. Pokiaľ chcete mať skutočne istotu, vsaďte na ostrieľaných fotografov.


Yena Studio, dostalo viacero ocenení v kategórii svadobných fotografií. Jedna z jej fotografií bola vybraná aj časopisom Vouge.


Fotografie Yena studio dostávajú významné ocenenia

Budú všetky fotografie profesionálne upravené? Alebo spoločne vyberiete fotky, ktoré sa následne upravia? Fotograf za jedno fotenie nafotí obrovské množstvo fotiek (viď bod 8) a v postprodukcii nad nimi strávi ďalšie desiatky hodín, je potom samozrejme rozdiel, či ich venuje stu alebo tisícu fotiek.


Cena za služby svadobného fotografa


Vaše vysnívané svadobné fotografie vás na Slovensku môžu stáť približne od 150 Eur až

po 2 000 Eur. Príliš nízka cena, za ktorú sú niektorí fotografi pripravení ponúknuť svoje služby, môže pre vás znamenť aj riziko – táto cena totiž nemôže vyjadrovať kvalitu v podobe napríklad profesionálnej techniky, pravidelnej obnovy technickej výbavy a záložnom vybavení, o asistentovi s odrazovou doskou a osvetlením ani nehovoriac. Ak sa fotograf zaoberá svojou prácou profesionálne, potom je v cene jeho práce započítaná aj profesionálna postprodukcia, čiže kvalitná retuš, aby vám odovzdal krásne profesionálne fotografie, ktoré pôsobia prirodzene. Ak chcete mať naozaj krásne a kvalitné spomienky na vašu svadbu, pripravte sa na to, že položka „svadobný fotograf“ vo vašom rozpočte bude jednou z tých väčších, na ktorej sa naozaj šetriť neoplatí.


Prostriedky vynaložené na svadobné fotografie však berte ako investíciu, ktorá sa vám mnohokrát vráti.

Má fotograf na rovnaký deň naplánovanú ešte inú svadbu? Ak áno, uistite sa, že sú jednotlivé svadby časovo dostatočne vzdialené. Jedna z vecí, ktoré určite v deň D nechcete, je utekať vo svadobných šatách.


Fotenie svadobných fotografií v prírode

Nechajte si od fotografa odporučiť miesto, kde už fotil. Bude poznať jednotlivé pohľady a svetlo, čím si ušetrí dosť práce v postprodukcii. Máte vaše obľúbené miesto, ktoré by ste chceli spojiť s fotením? Požiadajte fotografa, aby sa s vami na miesto šiel pozrieť pred samotným fotením.

Má fotograf kolegu, ktorý mu pomôže? Množstvo momentov je neopakovateľných a ťažko zachytiteľných jedným fotografom – napríklad výraz ženícha, keď po prvýkrát uvidí pripravenú nevestu a naopak alebo dojatím plačúci rodičia a tancujúce babičky.

Koľko fotografií odhadom fotograf vyfotí? Pravdepodobne sa k vám nedostanú úplne všetky, fotograf vždy priemerne za jednu svadbu vyfotí i viac než tisíc fotiek, je ale dôležité, aby mal z čoho vyberať a mohol tak s čistým svedomím pripraviť sériu tých najlepších fotiek, ktoré budú najvernejšie zachycovať vaše emócie.

Použije fotograf vaše fotky k propagácii? Ak áno, mal by mať vaše povolenie. Je lepšie opýtať sa ho vopred, aby ste predišli prípadným nedorozumeniam.

Tématické svadobné fotenie s autom

Je vám fotograf sympatický? V priebehu svadobného dňa sa fotograf stáva súčasťou rodiny a strávi s vami jeden z najkrajších dní vo vašom živote. Je preto dobré vyberať fotografa tiež podľa toho, ako vám pocitovo sedí a predovšetkým, či vám dokáže vykúzliť úsmev na tvári.

Váš svadobný deň bude jedinečný a výnimočný, fotografie a video zachytia všetky emócie a okamihy, na ktoré budete ešte dlho spomínať, preto je dobré mať všetko naplánované dostatočne dopredu. Dúfame, že vám tento článok pomôže vybrať toho pravého a že všetko prebehne presne podľa vašich predstáv.



Aj vy máte svadbu v roku 2020? Rezervujte si termín v Yena studio ešte dnes.

6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page